Συνταγές Μαγειρικής

Σάντουιτς από ψητές πατάτες και λαχανικά

Υλικά (για 4 άτομα):  4 πατάτες 1 κολοκύθι (σε φέτες) 1 μελιτζάνα (σε φέτες) Λίγα μανιτάρια φρέσκα ή κονσέρβα (σε φέτες) 2 πιπεριές χρωματιστές ή πράσινες (σε μεγάλα κομμάτια) 1 ξερό κρεμμύδι (σε φέτες) 4 φύλλα μαρουλιού ή σαλάτας 1 ντομάτα (σε φέτες) 120 γρ. τυρί (ανθότυρο, μοτσαρέλα ή φέτα)

Περισσότερα »
Συνταγές Μαγειρικής

Αυγόφετες με βρώμη και ξηρούς καρπούς

Υλικά (για 4 άτομα):   8 φέτες ψωμί του τοστ (κατά προτίμηση πολύσπορο ή ολικής αλέσεως) 1 μπανάνα (σε ροδέλες) 2 κουταλιές της σούπας μέλι Ξηροί καρποί (φουντούκια ή καρύδια) 2 αυγά 50- 60 ml γάλα Εκτέλεση: Κόβετε την μπανάνα σε ροδέλες και την ανακατεύετε με το μέλι, τους ξηρούς καρπούς

Περισσότερα »
Συνταγές Μαγειρικής

Βελουτέ σούπα τραχανά

Υλικά:   200 γρ. τραχανάς γλυκός 1 λίτρο γάλα 1 πατάτα βραστή Τυρί φέτα Λίγο ελαιόλαδο Εκτέλεση:   Βράζουμε τον τραχανά με το γάλα μέχρι να μαλακώσει. Τον πολτοποιούμε στο μούλτι μαζί με την πατάτα. Σερβίρουμε με τριμμένη φέτα και λίγο ελαιόλαδο. Κόστος συνταγής: περίπου 3,50 €

Περισσότερα »
Συνταγές Μαγειρικής

Ρεβυθοκεφτέδες (falafel) και dip γιαουρτιού με ταχίνι

Υλικά: 250 γρ. ρεβύθια (μουλιασμένα απ΄ το προηγούμενο βράδυ αλλά άβραστα) ½  ματσάκι μαϊντανό ½ ματσάκι φρέσκο κόλιανδρο 1 κρεμμύδι 1 σκελίδα σκόρδο 2 κουταλιές της σούπας ελαιόλαδο Αλάτι, πιπέρι, κύμινο, κανέλλα, κόλιανδρο Για το dip: 1 κεσεδάκι στραγγιστό γιαούρτι ½ – 1  σκελίδα σκόρδο καλά λιωμένη 2 κουταλιές της σούπας

Περισσότερα »
Συνταγές Μαγειρικής

Τεμπέλικη μηλόπιτα με βρώμη και καρύδια

Θα χρειαστούμε: 4 μήλα κομμένα σε φέτες 1 φλιτζάνι αλεύρι 1 φλιτζάνι βρώμη ½ φλ. βούτυρο ½ φλ. καστανή ζάχαρη Κανέλα και τζίντζερ σε σκόνη Εκτέλεση: 1. Προθερμαίνουμε το φούρνο στους 180 βαθμούς. 2. Καθαρίζουμε τα μήλα και τα κόβουμε σε λεπτές φέτες. 3. Αλείφουμε ένα μικρό ταψάκι (περίπου 20cm) με βούτυρο.

Περισσότερα »
Συνταγές Μαγειρικής

Μπάρες δημητριακών

Υλικά (για 15- 20 τμχ):   200 γρ. βρώμη 200 γρ. ξηρούς καρπούς 60 γρ. αποξηραμένα δαμάσκηνα ή σταφίδες 6 κουταλιές της σούπας βούτυρο (80 γρ.) 4 κουταλιές της σούπας μέλι 100 γρ. καστανή ζάχαρη 20 γρ. ινδοκάρυδο Λίγη κανέλλα Εκτέλεση: Καβουρδίζουμε τους ξηρούς καρπούς με τη βρώμη για περίπου 5 λεπτά.

Περισσότερα »
Διατροφή

Διατροφή: Ο σύμμαχος των μαθητών στις εξετάσεις

Οι διακοπές του Πάσχα τελείωσαν και τώρα οι μαθητές βρίσκονται στην τελική ευθεία προς τις εξετάσεις. Στην απαιτητική αυτή περίοδο, η κάθε λεπτομέρεια στη ζωή των παιδιών μπορεί να επηρεάσει το τελικό αποτέλεσμα. Η εφαρμογή ενός ισορροπημένου διατροφικού πλάνου μπορεί να εξασφαλίσει βελτιωμένη πνευματική απόδοση καθ’ όλη τη διάρκεια της

Περισσότερα »
Διατροφή

Πόσο απαραίτητο είναι το γάλα στη διατροφή του παιδιού;

Μπορεί η κατανάλωσή του γάλατος  να έχει αρνητικές συνέπειες στην υγεία; Τα τελευταία χρόνια το αγελαδινό γάλα έχει γίνει στόχος των μέσων μαζικής ενημέρωσης για τις πιθανές επιβλαβείς συνέπειές του για την υγεία. Τα πλεονεκτήματα και μειονεκτήματα της κατανάλωσης και προώθησής του έχουν συζητηθεί ευρέως και οι προβληματισμοί σχετικά με

Περισσότερα »