Η Μεσογειακή δίαιτα είναι ένα από τα πιο δημοφιλή πρότυπα διατροφής παγκοσμίως, καθώς τα οφέλη της στην υγεία είναι πολλά και αποδεδειγμένα. Ο όρος «Μεσογειακή δίαιτα» αναφέρθηκε για πρώτη φορά τη δεκαετία του 60′ από τον ερευνητή AncelKeys για να περιγράψει τις ιδιαίτερες διατροφικές συνήθειες των λαών που συνόρευαν με τη Μεσόγειο θάλασσα. Οι διατροφικές συνήθειες αυτές θεωρήθηκαν σε μεγάλο βαθμό υπεύθυνες για την καλύτερη κατάσταση υγείας, το μεγαλύτερο προσδόκιμο ζωής και τη μικρότερη συχνότητα νοσημάτων (καρδιαγγειακά νοσήματα και καρκίνος) που εμφάνιζαν οι κάτοικοι των χωρών της Μεσογείου, σε σχέση με χώρες της Αμερικής και της Βόρειας Ευρώπης.

Σήμερα ο όρος «Μεσογειακή δίαιτα» περιγράφει ένα σύνολο συνηθειών διατροφής, οι οποίες αποδίδονται σχηματικά στη Μεσογειακή πυραμίδα (βλ. εικόνα). Να σημειωθεί ότι η πυραμίδα απεικονίζει συστάσεις που απευθύνονται στον ενήλικο πληθυσμό, για παράδειγμα η προτεινόμενη ποσότητα και συχνότητα κατανάλωσης των διαφόρων τροφίμων μπορεί να είναι διαφορετική για τα παιδιά και τους εφήβους. Παρόλα αυτά, οι βασικές αρχές της Μεσογειακής δίαιτας μπορούν να εφαρμοσθούν από το σύνολο του πληθυσμού.

Συνοπτικά, το συγκεκριμένο πρότυπο διατροφής χαρακτηρίζεται από υψηλή κατανάλωση αδρά  επεξεργασμένων δημητριακών,  φρούτων, λαχανικών και ελαιόλαδου, μέτρια κατανάλωση γαλακτοκομικών προϊόντων, οσπρίων, ξηρών καρπών, ψαριών, πουλερικών και αβγών, και περιορισμό της κατανάλωσης κόκκινου κρέατος και γλυκών.

Mesogiaki piramida

Επιπλέον, η Μεσογειακή δίαιτα στηρίζεται στον περιορισμό της κατανάλωσης αλατιού και την αντικατάστασή του με μπαχαρικά, μυρωδικά και βότανα, στην εξασφάλιση επαρκών επιπέδων υδάτωσης μέσω της κατανάλωσης άφθονου νερού και αφεψημάτων, καθώς και στην επιλογή παραδοσιακών, τοπικών και φιλικών προς το περιβάλλον τροφίμων. Πέρα όμως από τις διατροφικές συνήθειες, στην νέα Μεσογειακή πυραμίδα δίνεται έμφαση και σε άλλα χαρακτηριστικά του τρόπου ζωής, όπως στην τακτική σωματική δραστηριότητα, την επαρκή ανάπαυση και την κοινωνικότητα.

Τι μπορείτε να κάνετε ως εκπαιδευτικός για να βοηθήσετε τους μαθητές σας να γνωρίσουν τη Μεσογειακή δίαιτα και να τρέφονται με βάση αυτήν;

  • Ενημερώστε για τα οφέλη της Μεσογειακής δίαιτας. Μιλήστε στους μαθητές σας για τον ευεργετικό ρόλο της Μεσογειακής δίαιτας στην πρόληψη διαφόρων νοσημάτων (π.χ. σακχαρώδης διαβήτης, καρδιαγγειακά νοσήματα, καρκίνος κ.λπ.). Έχετε, ωστόσο, κατά νου ότι η εξασφάλιση και η διατήρηση της υγείας δεν αποτελεί ισχυρό κίνητρο για τα παιδιά. Προσπαθήστε, λοιπόν, να τονίσετε τα οφέλη της Μεσογειακής δίαιτας και σε άλλες παραμέτρους που ενδιαφέρουν τα παιδιά, όπως η προώθηση της σωματικής τους ανάπτυξης και η βελτίωση της σχολικής τους απόδοσης.

  • Αναθέστε μια εργασία με θέμα τη Μεσογειακή δίαιτα. Καθοδηγήστε τους μαθητές σας ως προς τις πηγές στις οποίες μπορούν να στραφούν και δώστε τους την ευκαιρία να συνθέσουν τις γνώσεις που αποκόμισαν και κατόπιν να τις παρουσιάσουν στην τάξη. Ενδεικτικά, μπορείτε να προτείνετε τα εξής θέματα εργασιών: «Το Μεσογειακό πρότυπο διατροφής: οφέλη στην υγεία», «Η ιστορία και η διαχρονική εξέλιξη της Μεσογειακής δίαιτας», «Παραδοσιακές μεσογειακές συνταγές από τον τόπο καταγωγής μου», «Το αγαπημένο μου μεσογειακό πιάτο», κλπ.

  • Διοργανώστε έναν διαγωνισμό με θέμα τη Μεσογειακή δίαιτα. Ενισχύστε τη δημιουργική διάθεση των μαθητών σας, παροτρύνοντάς τους να συμμετάσχουν σε διαγωνισμό ζωγραφικής για τη δημιουργία της πιο πρωτότυπης Μεσογειακής πυραμίδας ή σε διαγωνισμό φωτογραφίας για το πιο όμορφο μεσογειακό πιάτο. Η πυραμίδα ή η φωτογραφία που θα αναδειχθεί «νικήτρια» από τη σχολική κοινότητα (μετά από ψηφοφορία μαθητών και εκπαιδευτικών) θα μπορούσε να γίνει αφίσα και να τοιχοκολληθεί στις τάξεις και τους διαδρόμους του σχολείου.

  • Διεξάγετε μια έρευνα σχετικά με τη Μεσογειακή δίαιτα. Μοιράστε στους μαθητές σας ένα ερωτηματολόγιο σχετικά με τη Μεσογειακή δίαιτα προς συμπλήρωση, συλλέξτε και επεξεργαστείτε τα δεδομένα σε συνεργασία με εκπαιδευτικούς διαφόρων ειδικοτήτων (καθηγητές μαθηματικών και πληροφορικής) και συζητήστε τα αποτελέσματα στην τάξη. Το ερωτηματολόγιο μπορεί να είναι έτοιμο, όπως το ερωτηματολόγιο «KIDMED», το οποίο αξιολογεί τη συμμόρφωση παιδιών σε ένα Μεσογειακού τύπου πρότυπο διατροφής, ή να κατασκευαστεί εξαρχής από εσάς και τους μαθητές σας.

Μαθαίνοντας τα παιδιά να τρέφονται μεσογειακά!