Ποπκορν

Πολύ εύκολο στην παρασκευή, ιδανικό σνακ για βραδιά κινηματογράφου με τους φίλους, οικονομικό και θρεπτικό αν το φτιάξουμε μόνοι μας και δεν το πάρουμε έτοιμο! 

Τι θα χρειαστούμε:

Σπόρους καλαμποκιού

Ελαιόλαδο

Αλάτι (κατά προτίμηση)  

popcorn and plate

Ας το φτιάξουμε!

Σε μια κατσαρόλα (μεγάλη ή μικρή, ανάλογα με την ποσότητα που θέλουμε να φτιάξουμε) που να κλείνει με καπάκι, βάζουμε ελαιόλαδο, τόσο όσο να καλυφθεί ο πάτος.  Ανάβουμε το μάτι της κουζίνας σε υψηλή θερμοκρασία και αφήνουμε το λάδι να ζεσταθεί για 1-2 λεπτά. Στη συνέχεια, προσθέτουμε το καλαμπόκι  (επίσης μέχρι να καλυφθεί ο πάτος) και κουνάμε ελαφρώς την κατσαρόλα έτσι ώστε να απλωθεί ομοιόμορφα και να καλυφθεί με το ελαιόλαδο. Κλείνουμε την κατσαρόλα και …περιμένουμε. Μετά από λίγο, το καλαμπόκι θα αρχίσει να σκάει! Όσο το ποπκορν γίνεται, κουνάμε ελαφρώς την κατσαρόλα πάνω στο μάτι, ανά διαστήματα, έτσι ώστε να πέσουν όλα τα σποράκια στον πάτο. Μόλις ο ήχος απ΄ τα ποπκορν αραιώσει σημαντικά, βγάζουμε την κατσαρόλα και την αφήνουμε λίγο ακόμα με κλειστό καπάκι μέχρι να σταματήσει τελείως ο ήχος. Ανοίγουμε το καπάκι και είναι έτοιμα!

Σερβίρουμε σ’ ένα μεγάλο μπολ και αν θέλουμε προσθέτουμε λίγο αλάτι.

Τι να προσέξουμε:

Το καλαμπόκι που θα βάλουμε πρέπει να καλύψει τον πάτο και να απλωθεί χωρίς όμως τα σποράκια να είναι τόσα πολλά που να είναι το ένα πάνω στο άλλο. Όταν είναι πολλά, μέχρι να γίνουν όλα, τα υπόλοιπα θα αρχίσουν να κολλάνε στον πάτο. Γι’ αυτό στην αρχή αν δεν είμαστε σίγουροι είναι καλύτερα να βάλουμε λίγο λιγότερα!

Διατροφική αξία:

Το καλαμπόκι ανήκει στην ομάδα των δημητριακών λόγω της μεγάλης περιεκτικότητας του σε υδατάνθρακες. Είναι μια τροφή πλούσια σε ενέργεια που έχει όμως ελάχιστα λιπαρά. Είναι πολύ καλή πηγή φυτικών ινών , είναι πλούσιο σε αντιοξειδωτικές ουσίες ,  βιταμίνες ( φολικό οξύ, βιταμίνες του συμπλέγματος Β κ.α.) και ανόργανα άλατα (φώσφορο, μαγνήσιο, ψευδάργυρο κ.α.). 

Το σπιτικό ποπκορν διατηρεί  τα  περισσότερα από αυτά  τα χαρακτηριστικά αν φτιαχτεί με λίγο ελαιόλαδο και λίγο αλάτι. Η ενέργεια που μας δίνει είναι μόλις 40 – 50 θερμίδες ανά φλιτζάνι.  Αντίθετα το ποπκορν  που αγοράζουμε απ΄ έξω είναι πλούσιο σε κορεσμένα λιπαρά, λόγω τις μεγάλης περιεκτικότητας σε βούτυρο, έχει πολύ αλάτι και πολύ περισσότερες θερμίδες (μία μεσαία συσκευασία στο σινεμά έχει περίπου 500 θερμίδες).

Τραγανές κοτομπουκιές με σως μουστάρδας

Τι θα χρειαστούμε: 

Για τις κοτομπουκιές 

500 γρ. φιλέτο από στήθος κοτόπουλου  

1 αυγό 

½  φλιτζάνι τριμμένη φρυγανιά 

Αλάτι, πιπέρι 

Για τη σως μουστάρδας  

1 κεσεδάκι γιαούρτι στραγγιστό

4 κουταλιές σούπας μουστάρδα

Αλάτι, γλυκιά πάπρικα

Ας το φτιάξουμε! 

Πλένουμε καλά το κοτόπουλο, το σκουπίζουμε ελαφρώς με χαρτί κουζίνας και το κόβουμε σε μικρά κομμάτια.  Στη συνέχεια ανάβουμε τον φούρνο στους 180 βαθμούς για να ζεσταθεί. Στη συνέχεια χτυπάμε το αυγό σ’ ένα μπολ, μαζί με λίγο αλάτι και πιπέρι και βάζουμε την τριμμένη φρυγανιά σ’ ένα ρηχό πιάτο.  Παίρνουμε μία-μία τις μπουκιές του κοτόπουλο που έχουμε κόψει,  τις βουτάμε πρώτα στο αυγό,  στη συνέχεια στη φρυγανιά και τις τοποθετούμε σε ταψί πάνω σε αντικολλητικό χαρτί.   

Ψήνουμε για περίπου 20 λεπτά (μέχρι να κοκκινίσουν απ’ έξω και να ψηθούν από μέσα). 

Για τη σως:  Σ’ ένα μπολ ανακατεύουμε καλά όλα τα συστατικά και είναι έτοιμη!

TipΘα γίνουν ακόμα πιο νόστιμα, αν μέσα στη φρυγανιά, προσθέσουμε και λίγη τριμμένη παρμεζάνα!

Φτιάχνουμε το πιάτο μας:

Για ένα πλήρες γεύμα, συνοδεύουμε τις κοντομπουκιές με μια φρέσκια σαλάτα της προτίμησης μας στην οποία μπορούμε να προσθέσουμε και παξιμαδάκια. Εναλλακτικά, μπορούμε να ζεστάνουμε αραβικές πίτες και να φτιάξουμε σαντουιτσάκια με το κοτόπουλο,  σως και λαχανικά. 

Διατροφική αξία: 

Το κοτόπουλο ανήκει στην ομάδα των πρωτεϊνούχων τροφίμων, στην ομάδα δηλαδή που είναι υπεύθυνη για  την ανάπτυξη του μυϊκού σου συστήματος! Έχει λιγότερα λιπαρά και χοληστερόλη σε σχέση με το κόκκινο κρέας και αυτό σημαίνει ότι μπορείς να το απολαμβάνεις αρκετά συχνά! Μην ξεχνάς όμως ότι σημαντικό ρόλο παίζει και ο τρόπος μαγειρέματος. Για παράδειγμα, αν επιλέξεις έξω το συγκεκριμένο πιάτο, αντί να το φτιάξεις μόνος σου, τότε πρέπει να γνωρίζεις ότι οι κοτομπουκιές σου, θα είναι κατά πάσα πιθανότητα τηγανιτές αντί για ψητές και μάλιστα σε λάδι που έχει χρησιμοποιηθεί αρκετές φορές. Αυτό σημαίνει όχι μόνο πολύ περισσότερες θερμίδες αλλά και ένα πολύ λιγότερο θρεπτικό πιάτο! 

Σπιτικά hamburger

​Με λίγη προεργασία  από τη μαμά ή τον μπαμπά, θα είναι έτοιμα σε 15- 20 λεπτά!

Αφού ακόμα εσύ και η κουζίνα δεν γνωρίζεστε πολύ καλά, προτίμησε να μην φτιάξεις μόνος σου τα μπιφτέκια. Μια μέρα που η μητέρα σου θα φτιάξει μπιφτέκια, ζήτησε της να σου κρατήσει μερικά στην κατάψυξη.

Τι θα χρειαστούμε:

Ψωμάκι για hamburger ή και οποιοδήποτε άλλο ψωμί προτιμάμε

Μπιφτέκια μοσχαρίσια (αν τα έχουμε στην κατάψυξη, τα βάζουμε από την προηγούμενη στο ψυγείο για να ξεπαγώσουν)

Τυρί του τοστ

Ντομάτα, κρεμμύδι, μαρούλι και όποια άλλα λαχανικά προτιμάμε

Μουστάρδα, λίγη κέτσαπ

Ας το φτιάξουμε!

Σ΄ ένα ταψάκι, στρώνουμε ένα αντικολλητικό χαρτί ή λαδόκολλα  και βάζουμε τα μπιφτέκια στο φούρνο, σε μέτρια θερμοκρασία για να ζεσταθούν (αν τα μπιφτέκια είναι πολύ μεγάλα, μπορούμε να τα κόψουμε οριζόντια για να είναι πιο λεπτά).

Όσο τα μπιφτέκια ζεσταίνονται, ανοίγουμε τα ψωμάκια στη μέση και πλένουμε καλά τα λαχανικά που θα χρησιμοποιήσουμε. Όταν τα μπιφτέκια είναι έτοιμα, κλείνουμε τον φούρνο και τα αφήνουμε μέσα για άλλα 5 λεπτά, προσθέτοντας στο καθένα μία φέτα τυρί για να λιώσει. Αν θέλουμε σ’ αυτό το στάδιο, μπορούμε να βάλουμε στο φούρνο και τα ψωμάκια για να ζεσταθούν.  

Τώρα το μόνο που μένει είναι να τα …συναρμολογήσουμε και να τα απολαύσουμε!

Γιατί να το προτιμήσω απ΄ το έτοιμο;

Για πολλούς λόγους! Κατ’ αρχήν, είναι πολύ πιο υγιεινό και ελαφρύ. Έχει λιγότερα κορεσμένα λιπαρά και πολύ λιγότερες θερμίδες.  Επίσης είναι πολύ πιο οικονομικό κι έτσι μπορείς να το φτιάξεις για σένα και τους φίλους σου όποτε θες!

Μην ξεχάσεις:

Αν συνοδεύσεις τα hamburgerμε μία φρέσκια σαλάτα της προτίμησης σου, τότε έχεις ένα πλήρες και θρεπτικό γεύμα που περιλαμβάνει τρόφιμα απ΄ όλες τις διατροφικές ομάδες που χρειαζόμαστε στο κυρίως γεύμα μας (δημητριακά, πρωτεΐνες, λαχανικά). 

Συνταγές για αρχάριους!