Σνακ κατά τη διάρκεια της άσκησης: Όταν γυμνάζεσαι ή παίζεις ομαδικά παιχνίδια με την παρέα σου, μπορείς να συνεχίσεις να ασκείσαι χωρίς να χάνεις τις δυνάμεις σου με την πάροδο του χρόνου, με τους εξής απλούς τρόπους:

  • Κατανάλωσε ένα αθλητικό ποτό. Όταν η διάρκεια της άσκησης ξεπερνάει τη 1 ώρα το αθλητικό ποτό είναι μία ασφαλής και υγιεινή λύση για να αναπληρώσεις τις δυνάμεις σου. Για παράδειγμα, αν η διάρκεια της άσκησης είναι συνολικά 2 ώρες, τότε συστήνεται να καταναλώσεις συνολικά 2 μπουκαλάκια αθλητικού ποτού, προσπαθώντας να πίνεις περίπου 250ml (½ μπουκαλάκι) κάθε 20-30 λεπτά. Οι υδατάνθρακες που περιέχονται στο ποτό (κυρίως γλυκόζη) αναπληρώνουν τη χαμένη σου ενέργεια, και παράλληλα σου δίνουν πρόσθετη για να συνεχίσεις. Επιπλέον, έτσι αναπληρώνεις και τις απώλειες υγρών λόγω της εφίδρωσης, ώστε αποφεύγεις τον κίνδυνο της αφυδάτωσης. Τέλος, τα αθλητικά ποτά περιέχουν και ηλεκτρολύτες (κυρίως νάτριο). Όταν γυμνάζεσαι για αρκετή ώρα και ειδικά σε θερμές συνθήκες χάνεις από τον ιδρώτα σου και ηλεκτρολύτες. Με την κατανάλωση του αθλητικού ποτού παίρνεις και τις ποσότητες εκείνες των ηλεκτρολυτών που χρειάζεσαι.

  • Πιες ένα μπουκαλάκι νερό. Όταν η άσκησή σου δεν ξεπερνάει τη 1 ώρα, ένα μπουκαλάκι νερό είναι η ιδανική λύση. Ξεδιψάς και ταυτόχρονα αναπληρώνεις τις απώλειες υγρών που έχεις μέσω της εξάτμισης του ιδρώτα κατά την άσκηση.

  • Φάε μία μπάρα δημητριακών. Η μπάρα από δημητριακά είναι μία απλή και πρακτική λύση για ενέργεια κατά τη διάρκεια της άσκησης. Καταρχάς, είναι ένα τρόφιμο του οποίου η χρήση είναι εξαιρετικά εύκολη και πρακτική, μπορείς να το κουβαλήσεις παντού μαζί σου και το σημαντικότερο σου δίνει ενέργεια και βοηθάει στη γρηγορότερη απορρόφηση αυτής.

Σνακ για μετά την άσκηση: Μετά το τέλος μιας προπόνησης ή μιας έντονης φυσικής δραστηριότητας, ο οργανισμός σου «ζητάει» την ταχεία αναπλήρωση των ουσιών που «έκαψε». Ιδανικές και πρακτικές επιλογές τότε είναι:

  • Ένα μιλκ-σέικ με γάλα και 1 μπανάνα. Τα φρούτα περιέχουν σημαντικές ποσότητες σακχάρων, συνεπώς ενέργειας. Το γάλα από την πλευρά του έχει σημαντικές ποσότητες πρωτεΐνης, η οποία βοηθάει στην ανασύνθεση της φθοράς των μυών που έχει επέλθει κατά την άσκηση. Ο συνδυασμός και των δύο έχει δείξει ότι αναπληρώνει ταχύτερα τις αποθήκες ενέργειας του οργανισμού, καθιστώντας τον ενεργειακά ικανό για νέα άσκηση! Τέλος, με την υγρή μορφή του σέικ, αναπληρώνεις και τις απώλειες του σώματός σου σε υγρά!  

  • Ένα τοστ και 1 ποτήρι φυσικό χυμό. Οι υδατάνθρακες που περιέχονται στο ψωμί και το φυσικό χυμό, σε συνδυασμό με τις ζωικές πρωτεΐνες υψηλής ποιότητας που περιέχουν το τυρί και το αλλαντικό (προτίμησε χαμηλό σε λιπαρά), είναι ο τέλειος συνδυασμός για την ταχεία φόρτιση του οργανισμού σου. Μην ξεχνάς ότι ο χυμός καλύπτει παράλληλα και τις απώλειές σου σε υγρά!

Ιδανικά Σνακ για Καλύτερη Απόδοση!