Στον κόσμο των παιδιών η λέξη “φυσική δραστηριότητα” δεν υπάρχει. Ανάλογα με την ηλικία, κίνηση σημαίνει παιχνίδιάθλημα ή και τα δύο. Σίγουρα, όμως, για μικρούς και μεγάλους η κίνηση είναι περισσότερο από όλα τρόπος ζωής.

Παιχνίδι 

Όσο μικρότερα είναι τα παιδιά, τόσο πιο εύκολο είναι να βάλουμε την κίνηση στη ζωή τους, γιατί απλώς… υπάρχει ήδη! Τα νήπια, για παράδειγμα, έχουν μια έμφυτη ανάγκη για διαρκή κίνηση. Το μόνο που έχετε να κάνετε είναι να την αξιοποιήσετε και να ενθαρρύνετε το παιδί με παιχνίδια και δραστηριότητες που περιλαμβάνουν κίνηση.

Όσο μεγαλώνει, θα χρειαστεί να επιστρατεύσετε περισσότερο τη φαντασία σας, να του δώσατε περισσότερα κίνητρα και προκλήσεις. Ένα παιδί τεσσάρων ή πέντε ετών για παράδειγμα, θα απορρίψει γρήγορα την ιδέα ενός περιπάτου στο πάρκο, αλλά μπορεί να ενθουσιαστεί με την ιδέα μιας “εξερεύνησης”.

Φτάνοντας στο Δημοτικό, μπαίνουν σιγά-σιγά στη ζωή των παιδιών καινούργια ερεθίσματα, ανταγωνιστικά σε ένα βαθμό με το παιχνίδι. Η τηλεόραση, οι υπολογιστές και τα βιντεοπαιχνίδια πρωταγωνιστούν συχνά στον ελεύθερο χρόνο τους. Μην ξεχνάτε να παροτρύνετε το παιδί σας να ασχοληθεί με δραστηριότητες εκτός σπιτιού, ακόμα κι αν κι αυτό μειώνει κι άλλο τον δικό σας περιορισμένο χρόνο. Προσπαθήστε να περιορίσετε την ώρα που περνάει στην τηλεόραση και τον υπολογιστή, θέτοντας ένα όριο. Σε αυτήν την ηλικία, ο τρόπος ζωής και οι συνήθειες της οικογένειας θα παίξουν καθοριστικό ρόλο στη διαμόρφωση της σχέσης του παιδιού με την άσκηση για τα μετέπειτα χρόνια.

Τρόπος ζωής

Καμιά φορά μπορεί να γίνεται αγχωτικό, όμως, το γεγονός ότι ο γονιός αποτελεί πρότυπο για το παιδί του είναι ταυτόχρονα και υπέροχο. Αν, λοιπόν, θέλετε να δείτε μια συμπεριφορά στο παιδί σας, ο πιο αποτελεσματικός τρόπος είναι να την εφαρμόσετε εσείς πρώτοι.

  • Βάλτε την κίνηση στην καθημερινότητά σας και στην καθημερινότητα της οικογένειάς σας. Χρησιμοποιήστε τις σκάλες αντί για το ασανσέρ, κάντε κοντινές αποστάσεις με τα πόδια, αντί με το αυτοκίνητο, συνοδέψτε το παιδί σας στο σχολείο περπατώντας, παίξτε και κάντε κι εσείς ποδήλατο μαζί του!

  • Προσπαθήστε να μην αφιερώνετε πολύ χρόνο της ημέρας σας στην τηλεόραση. Ειδικότερα εάν απαγορεύετε στο παιδί σας να βλέπει τηλεόραση, τη στιγμή που για εσάς δεν θέτετε κανένα περιορισμό, το αποτέλεσμα θα είναι μάλλον αφενός να μεγαλώσετε την επιθυμία του για τηλεθέαση αφετέρου να μειώσετε την αξιοπιστία σας.

  • Επιλέξτε συχνά μια δραστηριότητα που να περιλαμβάνει κίνηση στον ελεύθερο χρόνο με τα παιδιά σας. Αντικαταστήστε τη βόλτα στο εμπορικό κέντρο με μια βόλτα στο κοντινότερο πάρκο ή το ζωολογικό κήπο. Θα είναι πολύ πιο οικονομική και τα παιδιά θα ενθουσιαστούν. Ανακαλύψτε κοντινά μέρη που ίσως αγνοούσατε και αποκτήστε μια οικογενειακή συνήθεια, όπως ένα πικ-νικ στο βουνό, ή βόλτα με τα ποδήλατα στο γήπεδο.

Αθλητισμός

Τα διάφορα αθλήματα και οι οργανωμένες δραστηριότητες είναι επίσης ένας καλός τρόπος να διατηρήσουν τα παιδιά ένα υψηλό επίπεδο φυσικής δραστηριότητας. Ιδιαίτερα για τους εφήβους ίσως είναι και ο μόνος τρόπος, αφού στην ηλικία αυτή η κίνηση μειώνεται σημαντικά, ενώ παράλληλα η ανάγκη για εκτόνωση και ομαδικότητα είναι ιδιαίτερα αυξημένη.

  • Είναι πολύ σημαντικό το άθλημα να ταιριάζει στο χαρακτήρα και τις δεξιότητες του παιδιού. Δώστε του επιλογές ανάλογα με τις ικανότητες και την ηλικία του, και αφήστε το να επιλέξει μόνο του με τι θέλει να ασχοληθεί. Ίσως το μπαλέτο δεν ταιριάζει σε όλα τα κορίτσια και το ποδόσφαιρο δεν ταιριάζει σε όλα τα αγόρια. Αν ασχοληθεί με το άθλημα που του ταιριάζει, θα το αγαπήσει περισσότερο και θα τονώσει την αυτοπεποίθηση του, διότι θα μπορεί να ανταποκριθεί καλύτερα.

  • Μην βιαστείτε να εντάξετε το παιδί σε ένα οργανωμένο άθλημα. Ακόμα κι αν είναι στη “σωστή” ηλικία για το συγκεκριμένο άθλημα, το κάθε παιδί ωριμάζει διαφορετικά. Μία απογοητευτική πρώτη εμπειρία ίσως έχει αρνητικό αντίκτυπο στη μετέπειτα επαφή του με τον αθλητισμό.

  • Επιλέξτε προσεκτικά την ομάδα, το σύλλογο, τον όμιλο ή όποιο σχετικό φορέα. Μιλήστε με τους εκπαιδευτές/ προπονητές και βεβαιωθείτε ότι έχετε κοινή οπτική σχετικά με τον αθλητισμό. Για ένα παιδί η ενασχόληση με τον αθλητισμό θα πρέπει να είναι πρωτίστως μια διασκεδαστική εμπειρία, και σε καμία περίπτωση η αιτία να αισθάνεται μειονεκτικά αν για παράδειγμα, αισθάνεται ότι δεν μπορεί να τα καταφέρει ή πιέζεται να πετύχει κάποια επίδοση.

  • Ένα υπέρβαρο ή παχύσαρκο παιδί πιθανόν να χρειαστεί ιδιαίτερη μεταχείριση. Δείξτε κατανόηση αν δεν θέλει να ασχοληθεί με ένα ομαδικό άθλημα, δώστε του άλλες επιλογές επιλέγοντας κάποιο είδος άσκησης το οποίο δεν είναι ανταγωνιστικό, όπως η ποδηλασία  και ενισχύστε την αυτοπεποίθησή του.

  • Όσο τα παιδιά είναι μικρά, πιθανόν να χρειαστεί να δοκιμάσουν πολλά διαφορετικά αθλήματα μέχρι να βρουν αυτό που τους ταιριάζει. Είναι σημαντικό να έχουν την ευκαιρία δοκιμής και η μετάβαση να γίνεται χωρίς το αίσθημα ότι “δεν τα κατάφεραν”.

  • Συχνά λόγω των αυξημένων σχολικών υποχρεώσεων, ιδιαίτερα στην εφηβεία, οι γονείς θεωρούν ότι δεν περισσεύει χρόνος για άσκηση. Μην ξεχνάτε, ότι ίσως τότε τη χρειάζονται ακόμα περισσότερο σαν διέξοδο από την πίεση που δέχονται.

Τι σημαίνει «Φυσική Δραστηριότητα» για τα παιδιά;