Πολλά ερευνητικά δεδομένα συνδέουν την περίοδο των διακοπών στην παιδική ηλικία με αυξημένο κίνδυνο αύξησης του σωματικού βάρους και εμφάνισης παχυσαρκίας, σε σχέση με το υπόλοιπο έτος. Αυτό σημαίνει ουσιαστικά ότι κατά την περίοδο των διακοπών επικρατούν συνθήκες, οι οποίες ευνοούν τόσο την αύξηση στην κατανάλωση τροφής όσο και τη μείωση της σωματικής δραστηριότητας. Και οι δύο καταστάσεις ευνοούνται από την πολύωρη παραμονή των παιδιών στο σπίτι, αλλά και από άλλες συνθήκες.

Ειδικότερα για τη σωματική δραστηριότητα, σημαντικό ρόλο παίζει η διακοπή των δραστηριοτήτων που γίνονται καθημερινά στο σχολείο, δηλαδή στα διαλείμματα και στο μάθημα της γυμναστικής, αλλά και η διακοπή των περισσότερων οργανωμένων δραστηριοτήτων, αθλητικών και μη, με το κλείσιμο των σχολείων. Από την άλλη, λόγοι πρακτικοί, ειδικότερα όταν οι γονείς εργάζονται, οδηγούν τα παιδιά, τα οποία συνήθως μένουν στο σπίτι πολλές ώρες, συχνά χωρίς επίβλεψη, να περνούν υπερβολικά πολλές ώρες μπροστά στην τηλεόραση, τα ηλεκτρονικά παιχνίδια και τον υπολογιστή. Συνεπώς, αποκτά ιδιαίτερη σημασία η όποιας μορφής φυσική δραστηριότητα μπορούν να πραγματοποιήσουν τα παιδιά, είτε μέσα στο σπίτι είτε έξω από αυτό.

shutterstock_153834158

Πέρα από το ότι η ενασχόληση με τη σωματική δραστηριότητα θα βοηθήσει τα παιδιά να ελέγξουν καλύτερα το σωματικό τους βάρους, και να αντισταθούν στην πιθανή αύξησή του στις διακοπές, η φυσική δραστηριότητα έχει πολλά οφέλη ως προς την κοινωνικότητα και τη φυσική και συναισθηματική κατάσταση των παιδιών.

Για αυτό, ενθαρρύνετε τα παιδιά σας και βοηθήστε τα να αξιοποιήσουν κάθε δυνατότητα για κίνηση και παιχνίδι! Οι καλοκαιρινές ημέρες παρέχουν μια ιδανική ευκαιρία για να ασκηθούν τα παιδιά όπου κι αν βρίσκονται -στο σπίτι, στο εξοχικό, διακοπές σε άλλο μέρος- είτε είναι μόνα τους είτε με παρέα, και είτε ασχοληθούν με ελεύθερου στυλ ή οργανωμένες δραστηριότητες.

Μερικές ιδέες για τέτοιες ευχάριστες δραστηριότητες περιλαμβάνουν:

Ποδήλατο, πεζοπορία ή ορειβασία

Οι δραστηριότητες αυτές μπορούν να πραγματοποιηθούν από όλη την οικογένεια και συνήθως ενθουσιάζουν τα παιδιά. Όταν γίνονται κοντά στη φύση μπορούν να είναι συγχρόνως εκπαιδευτικές.

Ενασχόληση με τον κήπο

Η δημιουργία ενός κήπου αποτελεί μια ιδανική καλοκαιρινή δραστηριότητα, η οποία ενισχύει την σχέση παιδιών και γονέων, βοηθάει τα παιδιά να βγαίνουν από το σπίτι και να παραμένουν δραστήρια. Παράλληλα, ενισχύει την υπευθυνότητα τους και τα εκπαιδεύει σχετικά με το πώς μεγαλώνουν τα φυτά και πώς παράγονται τα φρούτα και τα λαχανικά.

Αθλήματα

Παρόλο που οι οργανωμένες αθλητικές δραστηριότητες μπορεί να έχουν διακοπεί, τα περισσότερα αθλήματα χρειάζονται απλώς χώρο, φαντασία και συνομήλικους. Η συμμετοχή των γονέων είναι, επίσης, καλοδεχούμενη!

Κολύμπι και παιχνίδια στην θάλασσα ή την παραλία

Μια από τις αγαπημένες δραστηριότητες των παιδιών είναι το καλοκαιρινό μπάνιο. Συνήθως τα παιδιά παραμένουν σε κίνηση από τη στιγμή που φτάνουν στην παραλία μέχρι τη στιγμή που θα φύγουν! Κολύμπι, παιχνίδια με μπάλα, ρακέτες, παιχνιδίσματα στη θάλασσα και την παραλία πέρα από διασκέδαση σημαίνουν και φυσική δραστηριότητα.

Παιδικές κατασκήνωσεις

Οι παιδικές κατασκηνώσεις αποτελούν μια πολύ σημαντική καλοκαιρινή επιλογή για δραστηριότητες και παρέα: οι μικροί κατασκηνωτές ασκούνται καθημερινά, αναπτύσσουν νέες ικανότητες σε πολλά επίπεδα και αποκτούν καινούριους φίλους. Ειδικότερα για τους γονείς που εργάζονται τους καλοκαιρινούς μήνες, η κατασκήνωση αποτελεί μια πρακτική, ασφαλή και ευχάριστη εναλλακτική απασχόλησης των παιδιών.

Το κλείσιμο των σχολείων αδιαμφισβήτητα σηματοδοτεί την έναρξη των καλοκαιρινών διακοπών. Παρόλο, όμως, που τα παιδιά αφήνουν τα βιβλία για λίγους μήνες, αυτό δεν σημαίνει ότι πρέπει να «διακόψουν» και τις συνήθειες που είχαν σε σχέση με ένα ισορροπημένο τρόπο ζωής, ο οποίος σε μεγάλο βαθμό καθορίζεται από τη φυσική δραστηριότητα!

Η Σημασία των Καλοκαιρινών Δραστηριοτήτων για τα Παιδιά!