Το τρέχον σχολικό έτος (2015-2016) το πρόγραμμα ΕΥΖΗΝ στο πλαίσιο των πολύπλευρων ενημερωτικών του δράσεων στα σχολεία υποστηρίζει επιστημονικά το «Εθνικό Μαθητικό Κοινοβούλιο της Επιστήμης» το οποίο διοργανώνεται ως θεσμός του Ευρωπαϊκού Μαθητικού Κοινοβουλίου της Επιστήμης. Στόχος της συγκεκριμένης δράσης είναι η ενίσχυση του διαλόγου και η ανταλλαγή απόψεων και γνώσεων ανάμεσα σε μαθητές και επιστήμονες. Κεντρικός θεματικός άξονας του θεσμού για το έτος 2015-16 ήταν «Το μέλλον του ανθρώπου». 

Οι μαθητές που συμμετείχαν κλήθηκαν από την αρχή της χρονιάς να επιλέξουν μεταξύ πέντε θεματικών ενοτήτων και στη συνέχεια να παρουσιάσουν την ενότητα της επιλογής τους κατά τη διάρκεια της εκδήλωσης. Καθ’ όλη τη διάρκεια της προετοιμασίας των μαθητών, αλλά και στο πλαίσιο της τριήμερης εκδήλωσης η οποία πραγματοποιήθηκε στην Αθήνα από τις 21 έως τις 23 Μαρτίου 2016, τα μέλη της επιστημονικής ομάδας του ΕΥΖΗΝ στήριξαν τις εργασίες του θεσμού και παρείχαν καθοδήγηση στα παιδιά αναφορικά με τη θεματική ενότητα «Υγιεινή ζωή και διατροφή – αλλά με ποιον τρόπο;».

Τα μηνύματα-συμπεράσματα της θεματικής ενότητας «Υγιεινή ζωή και διατροφή – αλλά με ποιον τρόπο;» θα κληθεί να υποστηρίξει η μαθήτρια που εκλέχθηκε μέσω ψηφοφορίας στο τέλος της εκδήλωσης, εκπροσωπώντας την Ελλάδα στο Εuroscience Open Forum (ESOF), που θα πραγματοποιηθεί στο Μάντσεστερ της Μ. Βρετανίας, τον Ιούλιο του 2016. Το ESOF αποτελεί ένα από τα μεγαλύτερα ευρωπαϊκά συνέδρια για επιστήμονες και ερευνητικούς οργανισμούς, στο οποίο οι εκλεγμένοι μαθητές από τα μαθητικά κοινοβούλια των συμμετεχουσών χωρών θα έρθουν σε επαφή με επιστήμονες διεθνούς φήμης, έχοντας μια μοναδική ευκαιρία να αποκομίσουν πολύτιμες γνώσεις και ερεθίσματα σε θέματα που αναμένεται να απασχολήσουν την επιστήμη και την έρευνα στο μέλλον, και να συμβάλλουν στη διάχυση των πληροφοριών αυτών με την επιστροφή τους.

Mathitiko Koinovoulio
Εθνικό Μαθητικό Κοινοβούλιο της Επιστήμης