Είναι σημαντικό να είστε βέβαιοι ότι η διατροφή του  φυτοφάγου παιδιού-εφήβου θα είναι καλά ισορροπημένη, θα καλύπτει δηλαδή τις θερμιδικές και θρεπτικές απαιτήσεις. Για να επιτευχθεί αυτό, μπορεί να ακολουθηθούν κάποιες κατευθυντήριες γραμμές. Αν οι γονείς δεν σχεδιάσουν ένα σωστό διατροφικό πλάνο, είναι  εύκολο το παιδί, ανάλογα με τον τύπο της φυτοφαγίας που έχει επιλέξει, να παραλείψει κάποια από τα απαραίτητα θρεπτικά συστατικά, κυρίως όταν αναφερόμαστε σε μικρά παιδιά και προ-έφηβους.

  • Θα πρέπει να παρέχετε στα παιδιά σας ποικιλία φυτικών τροφών από όλες τις ομάδες, έτσι ώστε να τα εφοδιάζετε με αρκετές θερμίδες και θρεπτικά συστατικά, απαραίτητα για τη φυσιολογική ανάπτυξη.

  • Ενημερωθείτε για τις εναλλακτικές πηγές πρόσληψης των θρεπτικών συστατικών, στα οποία είναι περισσότερο πιθανό να παρουσιαστεί έλλειψη, εξαιτίας του αποκλεισμού προϊόντων και υποπροϊόντων ζωικής προέλευσης από τη διατροφή. Για παράδειγμα, είναι λάθος να αφαιρεθεί το κρέας από τη διατροφή του παιδιού χωρίς να έχουν βρεθεί εναλλακτικές πηγές αντικατάστασης, όπως τα φασόλια, τα προϊόντα σόγιας και τα γαλακτοκομικά προϊόντα.

  • Μιλήστε στο παιδί σας για τη σημασία του να τρέφεται σωστά, ιδιαίτερα όταν ακολουθεί μια φυτοφαγική διατροφή, εφόσον είναι πολύ σημαντικό να του δώσετε να καταλάβει τις αυξημένες θερμιδικές και θρεπτικές απαιτήσεις που έχει σε σχέση με ένα μη φυτοφάγο παιδί, καθώς και σε ποια θρεπτικά συστατικά μπορεί να παρουσιάσει έλλειψη. Αυτό είναι ιδιαίτερα σημαντικό για τα μικρά παιδιά, τα οποία συνήθως είναι επιλεκτικά σχετικά με το φαγητό που θα καταναλώσουν, με αποτέλεσμα πολλές φορές να παρατηρείται μη επαρκής θερμιδική πρόσληψη, κυρίως στα αυστηρά φυτοφάγα παιδιά.

  • Ενθαρρύνετε το παιδί σας να πειραματιστεί με διάφορα είδη και ποικιλίες φρούτων, λαχανικών, ξηρών καρπών, οσπρίων, σπόρων και δημητριακών.

  • Περιορίστε την κατανάλωση επεξεργασμένων τροφίμων, καθώς πολλά θρεπτικά συστατικά χάνονται κατά την επεξεργασία, και προτιμήστε προϊόντα ολικής άλεσης.

  • Ενθαρρύνετε την κατανάλωση φυτικών πηγών πλούσιων σε ωφέλιμα για την υγεία λιπαρών, όπως το ελαιόλαδο, οι ξηροί καρποί και το αβοκάντο, τα οποία μπορούν εκτός των θρεπτικών συστατικών που περιέχουν να αποτρέψουν μη επιθυμητή απώλεια βάρους. Αντιθέτως, καλό θα ήταν να αποφεύγετε την αγορά και κατανάλωση τροφίμων πλούσιων σε ανθυγιεινά είδη λίπους, όπως τα μπισκότα, τα ντόνατς, οι σφολιάτες και τα τσιπς. 

  • Είναι πολύ σημαντικό να δίνονται στο παιδί εμπλουτισμένα τρόφιμα, όπως δημητριακά. Σε περιπτώσεις όπου δεν παρέχονται μέσω της διατροφής όλα τα απαραίτητα για την ανάπτυξη θρεπτικά συστατικά ίσως απαιτείται η συμπληρωματική χορήγηση βιταμινών.

  • Καλό θα ήταν τα φρούτα και τα λαχανικά που δίνετε στο παιδί σας να είναι φρέσκα και να αποφεύγεται η κατανάλωση κατεψυγμένων προϊόντων. Θα μπορούσατε επίσης να εμπλουτίσετε τη δίαιτα του παιδιού με ποικιλία βοτάνων και μπαχαρικών.

ΚΑΙ ΜΕΡΙΚΕΣ ΓΕΝΙΚΟΤΕΡΕΣ ΣΥΜΒΟΥΛΕΣ

 
  • Εκμεταλλευτείτε τα πλεονεκτήματα της ελληνικής κουζίνας, η οποία περιέχει πολλά παραδοσιακά φυτοφαγικά πιάτα, όπως γεμιστά, μπάμιες, αγκινάρες, χορτόσουπες, φακές, φασόλια, κουκιά, διάφορα ζυμαρικά και πίτες, άγρια χόρτα και άλλα.

  • Αν δεν είστε φυτοφάγοι, για να στηρίξετε την απόφαση του παιδιού σας και να το εκπαιδεύσετε στα είδη των τροφίμων που θα πρέπει να επιλέγει, καλό θα ήταν κάποια γεύματα της εβδομάδας να είναι χορτοφαγικά.

  • Μην ξεχνάτε να υπενθυμίζετε συνέχεια στο παιδί σας τα οφέλη της φυσικής δραστηριότητας και να το προτρέπετε να κάνει τουλάχιστον 1 ώρα άσκηση ή παιχνίδι την ημέρα.

Το Παιδί μου είναι Φυτοφάγο. Πως μπορώ να είμαι σίγουρη ότι η Διατροφή του είναι Ισορροπημένη;