Ψωμί και δημητριακά: Η ομάδα των δημητριακών!
shutterstock_309557024 [Converted]

 

Εδώ θα βρεις το ψωμί, το ρύζι, τα μακαρόνια, τις πατάτες, το καλαμπόκι και όλα τα δημητριακά. Τα τρόφιμα αυτά είναι σαν βενζίνη για τον οργανισμό μας, για αυτό χρειάζεται να τα τρώμε καθημερινά για να έχουμε πάντα όρεξη και αντοχή για παιχνίδι!

Μην ξεχνάς να προτιμάς τα δημητριακά ολικής άλεσης, δηλαδή μαύρο ψωμί, ζυμαρικά ολικής άλεσης και καστανό ρύζι.

Γαλακτοκομικά: Η ομάδα για γερά κόκαλα και δόντια!
milk_and_products_sketch

 

Είναι η ομάδα του γάλακτος και των προϊόντων του, στην οποία ανήκουν το γάλα, το γιαούρτι και το τυρί. Είναι τρόφιμα απαραίτητα, ιδιαίτερα για τα παιδιά, κυρίως διότι περιέχουν ασβέστιο, ένα συστατικό που χρειάζεται για να μεγαλώσεις σωστά.

Εάν δεν σου αρέσει κάποιος από τους «εκπροσώπους» της ομάδας, μην απογοητεύεσαι. Η ποικιλία είναι τόσο μεγάλη, που σίγουρα θα βρεις αντικαταστάτες!

Φρούτα: Η πιο χρωματιστή είναι η ομάδα των φρούτων!
shutterstock_94556902 [Converted]

 

Τα φρούτα είναι πολύ νόστιμα, αλλά και σημαντικά για τη διατροφή μας. Πέρα από τα φρέσκα φρούτα, στην ομάδα ανήκουν και τα αποξηραμένα. «Εκπροσώπους» από αυτή την ομάδα χρειαζόμαστε καθημερινά. Μπορεί κανείς να τα φάει οποιαδήποτε ώρα της ημέρας, αλλά σίγουρα αποτελούν πολλή καλή ιδέα για σνακ!

Για να να έχεις μεγαλύτερη ποικιλία στη διατροφή σου, να μην βαριέσαι, αλλά και να σέβεσαι το περιβάλλον, αναζήτησε τα φρούτα που βγάζει η κάθε εποχή του χρόνου! 

Λαχανικά: Πολύχρωμες σαλάτες, νόστιμα φαγητά φτιάχνει η ομάδα με τα λαχανικά!
shutterstock_95626012 [Converted]

 

Στην ομάδα αυτή ανήκουν όλα τα λαχανικά. Μερικά από αυτά, όπως το μαρούλι, το λάχανο, το αγγούρι, ή τη ντομάτα τα κάνουμε σαλάτα, και άλλα τα μαγειρεύουμε, όπως π.χ. ο αρακάς, τα φασολάκια ή οι μελιτζάνες.

Μην ξεχνάς σε κάθε σου γεύμα να υπάρχει τουλάχιστον ένα τρόφιμο από την ομάδα των λαχανικών! 

Είδη κρέατος και αβγό
Untitled-2

 

Στην ομάδα αυτή ανήκουν τα διάφορα είδη κρέατος -«κόκκινου» και «λευκού», όπως συνηθίζεται να λέγονται- τα προϊόντα τους, αλλά και το αβγό. Ως «κόκκινο» θεωρούνται π.χ. το μοσχάρι, το χοιρινό, ενώ ως «λευκό» το κοτόπουλο, το ψάρι και τα θαλασσινά. Τα τρόφιμα αυτής της ομάδας δεν χρειάζεται να τα τρώμε κάθε μέρα, αλλά το καθένα λίγες φορές την εβδομάδα.

Δεν είναι όλοι οι «εκπρόσωποι» του κρέατος το ίδιο ευπρόσδεκτοι στη διατροφή μας. Ιδιαίτερη θέση έχουν τα ψάρια, τα οποία μας βοηθούν να έχουμε γερά κόκαλα και προστατεύουν την καρδιά μας, και χρειάζεται να τα τρώμε 2-3 φορές την εβδομάδα! 

Όσπρια
shutterstock_223068340 [Converted]

 

«Το κουκί και το ρεβύθι εμαλώνανε στη βρύση και περνάει κι η φακή και τα βάζει φυλακή! Μα η φάβα της φωνάζει, φακήηη ασ’  τα δε πειράζει!»
Στην ομάδα αυτή ανήκουν τα όσπρια, όπως οι φακές, τα φασόλια και τα ρεβίθια. Μην ξεχνάς να τρως όσπρια 1-2 φορές την εβδομάδα –πέρα από τα πολλά οφέλη που έχουν,  βοηθούν και το έντερο να λειτουργεί καλύτερα!

Ήξερες ότι τα όσπρια πέρα από κυρίως φαγητό αποτελούν νόστιμο υλικό για σαλάτες;

Λίπη και έλαια
shutterstock_298236722 [Converted]

 

Στην ομάδα ανήκουν τα διάφορα είδη λαδιών, που μπορεί να χρησιμοποιούμε στο μαγείρεμα, και άλλες πηγές λίπους, όπως το βούτυρο, η μαργαρίνη, η μαγιονέζα. Τους «εκπροσώπους» της ομάδας τους χρησιμοποιούμε για να μαγειρέψουμε φαγητά ή να νοστιμίσουμε άλλα τρόφιμα, και θα πρέπει να είμαστε προσεκτικοί με την ποσότητά τους. Επίσης, δεν έχουν όλοι την ίδια ποιότητα, και από τους καλύτερους εκπροσώπους αναδεικνύεται το ελαιόλαδο.

Για να νοστιμίσεις τη σαλάτα σου, δοκίμασε να φτιάξεις κάποια σως με βάση το ελαιόλαδο!

Γλυκίσματα/αναψυκτικά και σνακ τύπου γαριδάκια.
sweets-icecream

 

Στην ομάδα των γλυκισμάτων και υπόλοιπων σνακ ανήκουν τα τρόφιμα που έχουν πολλή ζάχαρη, αλλά και κακής ποιότητας λίπος, για αυτό θα πρέπει να τα τρώμε με μέτρο. Η πολλή ζάχαρη θα μας οδηγεί συχνά στον…οδοντίατρο, ενώ τα υπόλοιπα συστατικά δεν μας βοηθούν να μεγαλώσουμε σωστά!

Αν θες να κρατήσεις το μέτρο με τα τρόφιμα αυτής της ομάδας, δοκίμασε ως κόλπο όταν θες κάποιο σνακ, να προτιμάς πάντα να τρως πρώτα κάτι από την ομάδα των φρούτων, και έπειτα οτιδήποτε άλλο!

Ήξερες ότι τα τρόφιμα χωρίζονται σε ομάδες;