Το τριήμερο 25-27 Φεβρουαρίου 2016 έλαβε χώρα στην Αθήνα το 11ο Πανελλήνιο Ιατρικό Συνέδριο Παχυσαρκίας, υπό την οργάνωση της Ελληνικής Ιατρικής Εταιρείας Παχυσαρκίας. Στο πλαίσιο του συνεδρίου πραγματοποιήθηκαν διαλέξεις και παρουσιάσεις εργασιών σχετικά με την επιδημιολογία, την αιτιολογία και τις επιπλοκές της παχυσαρκίας, τις νεότερες εξελίξεις αναφορικά με την πρόληψη και την αντιμετώπισή της, συμπεριλαμβανομένων διαιτητικών χειρισμών και φαρμακολογικών παρεμβάσεων, ενώ καταξιωμένοι επιστήμονες του χώρου έδωσαν απαντήσεις σε ερωτήματα επαγγελματιών υγείας που έρχονται καθημερινά σε επαφή με υπέρβαρα άτομα.

Τα μέλη της Επιστημονικής Ομάδας του Προγράμματος ΕΥΖΗΝ Γρηγοράκης Δημήτριος, Διαιτολόγος-Διατροφολόγος PhD, και Γεωργούλης Μιχαήλ Διαιτολόγος-Διατροφολόγος MSc, συμμετείχαν στις εργασίες του συνεδρίου με θέματα σχετικά με την ανάπτυξη και την υγεία των παιδιών. Στις ομιλίες τους παρουσιάστηκαν η φιλοσοφία, οι στόχοι και οι τρείς βασικοί άξονες του ΕΥΖΗΝ, με έμφαση στον άξονα «Αξιολόγηση», ο οποίος υλοποιείται σε όλα τα σχολεία της Ελλάδας με στόχο την εκτίμηση παραμέτρων υγείας του μαθητικού πληθυσμού της χώρας.

Σύμφωνα με τα όσα παρουσιάστηκαν, ένα μεγάλο μέρος του παιδικού πληθυσμού της Ελλάδας  χαρακτηρίζεται από υπερβάλλον σωματικό βάρος, χαμηλής ποιότητας διατροφικές συνήθειες και καθιστική ζωή, γεγονός που τονίζει την αναγκαιότητα σχεδιασμού και υλοποίησης παρεμβάσεων με στόχο τη βελτίωση των συνηθειών του τρόπου ζωής των παιδιών της χώρας και την εξασφάλιση της υγιούς τους ανάπτυξης. Ιδιαίτερη έμφαση δόθηκε στο φαινόμενο της κεντρικής παχυσαρκίας κατά την παιδική ηλικία, το οποίο σύμφωνα με τους ομιλητές εκτιμάται ότι πλήττει όχι μόνο παχύσαρκα αλλά και φυσιολογικού βάρους παιδιά της χώρας, ενώ ως οι σημαντικότεροι σχετιζόμενοι με τον τρόπο ζωής παράγοντες κινδύνου για την εμφάνισή της αναδείχθηκαν η παράλειψη της κατανάλωσης πρωινού γεύματος και η αυξημένη συχνότητα ενασχόλησης με καθιστικές δραστηριότητες.

Δείτε εδώ το πρόγραμμα του συνεδρίου

11ο Πανελλήνιο Ιατρικό Συνέδριο Παχυσαρκίας