Ο χώρος του σχολείου ασκεί αναμφίβολα πολύ μεγάλη επιρροή στη διαμόρφωση της προσωπικότητας του παιδιού. Εκτός από το εκπαιδευτικό μέρος αυτό καθαυτό, το σχολείο προάγει και τη γενικότερη ψυχική ισορροπία του παιδιού μέσα από το σχολικό περιβάλλον, αλλά και μέσα από προγράμματα αγωγής υγείας που εφαρμόζονται. Στόχος είναι πάντα η διαμόρφωση μιας υγιούς προσωπικότητας σε όλα τα επίπεδα.

Πολύ σημαντικός τομέας της αγωγής υγείας είναι και η διατροφή. Στις μέρες μας, βλέποντας συνεχώς αυξανόμενους δείκτες διατροφικών διαταραχών και χρόνιων νοσημάτων που σχετίζονται με τη διατροφή, η ανάγκη για μια ολοκληρωμένη διατροφική διαπαιδαγώγηση των παιδιών κρίνεται ολοένα και πιο απαραίτητη.

Ο ρόλος του εκπαιδευτικού είναι πολύπλευρος. Το πιο δύσκολο ίσως κομμάτι, είναι το γεγονός ότι ο δάσκαλος είναι πρώτα από όλα παράδειγμα για τους μαθητές του, και όλοι ξέρουμε πόσο αυστηροί κριτές είναι τα παιδιά. Προκειμένου, λοιπόν, να επιτύχει οποιαδήποτε παρέμβαση σε σχέση με τη διατροφή, θα πρέπει η θεωρία να επιβεβαιώνεται και στην πράξη! Κάποια βασικά σημεία που θα σας βοηθήσουν προς αυτή την κατεύθυνση είναι τα εξής:

  • Διδάξτε στα παιδιά να αποδέχονται τη διαφορετικότητα γύρω τους, ξεκινώντας από την ίδια την τάξη. Πολλές φορές, προβλήματα υγείας ή ακόμα και μόνο η διαφορετική εμφάνιση κάποιων παιδιών μπορεί να προκαλέσουν αρνητικά ή κοροϊδευτικά σχόλια από τους συμμαθητές. Δώστε το παράδειγμα, με το να μην σχολιάζετε ποτέ το βάρος και την εμφάνιση των παιδιών!

  • Η επιλογή κολατσιού από το σχολικό κυλικείο είναι ένα δύσκολο ζήτημα για τα περισσότερα παιδιά. Βοηθήστε τα να κάνουν καλύτερες επιλογές, κάνοντας εσείς την αρχή, και παράλληλα μιλήστε τους για την χρησιμότητα ενός θρεπτικού σνακ στη διατροφή τους.

  • Ενθαρρύνετε τα παιδιά να φέρνουν το κολατσιό τους και από το σπίτι. Τα μεγαλύτερα παιδιά συχνά το θεωρούν ντροπιαστικό και αν δεν υπάρχει κυλικείο στο σχολείο, μπορεί να μείνουν χωρίς κάποιο σνακ για πάρα πολλές ώρες.

  • Προτρέψτε τα παιδιά να εφαρμόσουν στην πράξη κάτι που διδάχθηκαν για τη διατροφή (π.χ. να δοκιμάσουν ένα καινούργιο τρόφιμο, να βοηθήσουν τους γονείς τους στη μαγειρική κ.λ.π.) και επαναφέρετε το θέμα τις επόμενες μέρες, για να συζητήσετε τις εμπειρίες τους.

  • Ελέγξτε αν τα προϊόντα που διατίθενται στο κυλικείο του σχολείου είναι τα κατάλληλα σύμφωνα με την τρέχουσα νομοθεσία (διαβάστε το σχετικό άρθρο εδώ).

  • Ασχοληθείτε με παιδαγωγικές δραστηριότητες που σχετίζονται με τη διατροφή (δείτε ιδέες εδώ)

  • Ενθαρρύνετε τα παιδιά να παίζουν και να κινούνται κατά τη διάρκεια του διαλείμματος ενώ, αν βρίσκεστε κι εσείς στον ίδιο χώρο, δώστε τους το παράδειγμα, περπατώντας στο προαύλιο και όχι μένοντας στάσιμοι.

Ο Ρόλος του Εκπαιδευτικού στην Προαγωγή της Υγείας