Οι διακοπές του Πάσχα αποτελούν μια ιδανική ευκαιρία για αύξηση της σωματικής δραστηριότητας των παιδιών για διάφορους λόγους. Με το κλείσιμο των σχολείων, ο ελεύθερος χρόνος των παιδιών αυξάνεται ενώ παράλληλα και οι γονείς έχουν, συνήθως, κάποιες ελεύθερες μέρες από την εργασία τους. Οι περιβαλλοντικές συνθήκες έχουν βελτιωθεί, σε σχέση με τον χειμώνα, και δίνουν μια ευκαιρία για περισσότερες υπαίθριες δραστηριότητες.

Για τα παιδιά της πόλης, ένα ταξίδι, που πολλοί πραγματοποιούν στις διακοπές του Πάσχα, προς τον τόπο καταγωγής ή κάποιο άλλο μέρος προσφέρει ακόμα περισσότερες δυνατότητες για άσκηση. Καθώς τα οφέλη της σωματικής δραστηριότητας είναι πολλά, οι γονείς μπορούν να βοηθήσουν, ώστε τα παιδιά τους να ασκούνται καθημερινά στις πασχαλινές διακοπές, είτε μαζί τους είτε μόνα τους.

Οι υπαίθριες δραστηριότητες, όπως η ποδηλασία, η πεζοπορία και η ορειβασία, αποτελούν επιλογές που μπορούν να πραγματοποιηθούν τόσο από τα παιδιά όσο και από τους γονείς. Η ποδηλασία είναι ένας πολύ καλός τρόπος άσκησης, είτε πρόκειται για ποδήλατο στη γειτονιά είτε σε κάποια εκδρομή με τους γονείς, και συνήθως είναι ιδιαιτέρως αρεστή στα παιδιά. Μια εκδρομή στο χωριό μπορεί να δώσει την ευκαιρία για πεζοπορία στη φύση ή για ορειβασία στο βουνό, εάν πρόκειται για ορεινό μέρος. Με αυτό τον τρόπο τα παιδιά θα διασκεδάσουν, θα ασκηθούν, ενώ παράλληλα μπορούν να αποκτήσουν γνώσεις για τα φυτά και τα ζώα.

Οι πασχαλινές διακοπές προσφέρουν συνήθως την ευκαιρία στους γονείς για εργασίες στο σπίτι, στον κήπο ή στην αυλή, τις οποίες δεν έχουν την ευχέρεια να πραγματοποιήσουν το υπόλοιπο χρονικό διάστημα που εργάζονται. Η συμμετοχή των παιδιών σε αυτές τις εργασίες μπορεί να αποτελέσει έναν τρόπο να περάσουν τα παιδιά περισσότερο χρόνο με τους γονείς τους και συγχρόνως να ασκηθούν. Παράλληλα, θα τους κινήσει το ενδιαφέρον, κάνοντάς τα να νιώθουν χρήσιμα, και θα τα αποτρέψει από την πολύωρη ενασχόληση με αγαπημένες τους καθιστικές δραστηριότητες, όπως η τηλεόραση ή τα ηλεκτρονικά παιχνίδια.

shutterstock_16098280

Τα αθλήματα και τα ομαδικά παιχνίδια αποτελούν έναν άλλο τρόπο άσκησης όπου μπορούν να συμμετέχουν και οι γονείς. Οι ομαδικές δραστηριότητες απαιτούν συνήθως αρκετά άτομα και αυτό μπορεί να είναι ένα εμπόδιο για την πραγματοποίησή τους. Όμως, υποδηλώνουν και τη σημασία της συναναστροφής με άλλα παιδιά προκειμένου να διατηρούνται υψηλά τα επίπεδα σωματικής δραστηριότητας στις διακοπές. Αν και λόγω των κλειστών σχολείων αυτή συνήθως μειώνεται, μπορεί όμως να αναπληρωθεί από τις παρέες των διακοπών ή και τη συμβολή των γονέων.

Συνοψίζοντας, οι πασχαλινές διακοπές αποτελούν μια περίοδο την οποία μπορούν οι γονείς να αξιοποιήσουν για να αυξηθεί η σωματική δραστηριότητα των παιδιών τους, περνώντας παράλληλα περισσότερο χρόνο μαζί τους και διασκεδάζοντας.

Δραστήρια παιδιά και στις πασχαλινές διακοπές